ФилмиЧовешки истории

Stories on Human Rights

Франция/ Италия/ Русия/ Бразилия, 2008, 88 мин.


Всеки има своята история. История, която може да те направи щастлив или пък да те разплаче.  История, която да запомниш завинаги или за която никога повече да не се сетиш.


  

Зима - It’s Winter

Иран, 2006, 86 мин.

Режисьор: Рафи Питс


Мъж напуска съпругата си и дъщеря си и заминава да търси работа извън Иран. Семейството му не получава никакви вести от него.  Един ден в града се появява странен мъж, който започва да следи младата жена, чийто съпруг е изчезнал.

  

Игра на любовта и случая - Games of Love and Chance

Франция, 2003, 117 мин.

Режисьор: Абдел Кешиш


Кримо е тийнейджър, който има нещастието да се роди в имигрантски квартал в парижко предградие. Нерадостното му ежедневие е нарушено от репетициите на пиесата на Мариво „Игра на любовта и случая” и красивата актриса Лидия.

  

Хлапакът - The Little Man

Иран, 2000, 81 мин.

Режисьор: Ебрахим Форузеш


Бащата на Мамал и Захра, заминава в града, за да търси работа. Мамал моли дядо си да му даде парче земя, което да обработва. Всичко се обърква, когато Мамал решава, че нивата е по-важна от уроците и остава училището на заден план.

  

Слоновете и тревата - Elephants and Grass

Турция, 2001, 115 мин.

Режисьор: Дервиш Заим


Хава се опитва да си намери спонсор за предстоящия старт на маратона в Истанбул. С парите от наградата тя предвижда да помогне на своя брат. Единственият спонсор, който намира е 5-звезден хотел,  но той съвсем не е такъв, какъвто изглежда.

  

Иран - седемте лица на една цивилизация

Iran - seven Faces of Civilization

Иран, 2007, 65 мин.

Режисьор: Фарзин Ризаеян


Триизмерно представяне на седем хилядолетната история на Иран. Компютърна възстановка на древната архитектура, представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.

  

Преоткриването на Персеполис – Persepolis Recreated

Иран-САЩ, 2005, 45 мин.

Режисьор: Фарзин Ризаеян


Документален поглед върху една от столиците на Персийската империя – древния град Парса, известен като Персеполис. Според археолози най-старите останки в областта датират от 515г. пр. Хр.

  

Самиа - Samia

Франция-Алжир, 2001, 73 мин.

Режисьор: Филип Фукон


Самия живее със семейство си в краен квартал на Марсилия. Те са имигранти от Алжир, които строго спазват религиозните канони на исляма. По-голямата сестра на Самия е прогонена от фамилията, защото се влюбва в момче от друга вяра.

  

Укротяване на бесовете - Killing Mad Dogs

Иран-Франция, 2001, 135 мин.

Режисьор: Бахрам Бейзай


Преследваният от властта Насер се укрива в покрайнините на Техеран. Единственият човек, на когото той може да се довери е писателката Голрох Камали. Няма как Голрох да не се забърка в подземния свят на Техеран.

  

Капки от тавана – Under the Ceiling

Сирия, 2005, 100 мин.

Режисьор: Нидал Дебс


Таванът в стаята на Маруан капе още откакто се помни.  Капка по капка, историята на неговия живот изтича от екрана. Историята на Маруан и Лина. Една любов под напукания таван в един дом в Дамаск.

  

Мевляна: Да преминеш в духовното - Rumi – Turning Ecstatic Канада, 2005, 60 мин.

Режисьори: Тина Петрова и Стефан Ролоф


Сблъсъкът на една източно-европейска имигрантка с поезията на Руми. Възможно ли е стихове написани преди векове да те накарат да преосмислиш живота си. Тайнствено пътешествие из загадъчния свят на суфизма и неговите последователи.

  

Вън от играта
Offside

Иран, 2006, 93 мин.

Режисьор: Джафар Панахи


Младо момиче се преоблича като момче, за да може да заблуди охраната на стадиона и да гледа световната квалификация между Иран и Бахрейн.

  

Мадам Бруе - Madame Brouette

Сенегал – Канада – Франция, 2002, 104 мин.

Режисьор: Муса Сене Абса


Историята на мадам Бруе – силна жена от бедно предградие на Дакар, която решава да изживее живота си така, както тя желае, без да се съобразява с каноните на религията и мнението на съгражданите си.

  

Последната кралица на земята - The Last Queen of the Earth

Иран, 2006, 89 мин.

Режисьор: Мохаммад Реза Араб


Алибакш е афганец, принуден  да напусне семейството си , за да търси работа в Иран. В Афганистан предстоят военни действия. Отчаяните опити на Алибакш да  се завърне у дома или да се свърже със съпругата си са напразни.

  

Сестра ми и ружите - Mommo

Tурция, 2009, 94 мин.

Режисьор: Аталай Ташдикен


След като майка им умира и баща им се жени повторно, малкият  Ахмет започва да се грижи за сестричката си Айше. Трогателен филм за съдбата на едно семейство живеещо в малко селце, скрито сред живописния пейзаж на Анадола.

  

Създай ми страна - Invente-Moi Un Pays

Франция, 2006, 60 мин.

Режисьор: Каталина Вилар


Учителката възлага на група деца на имигранти да измислят името на страната, в която искат да живеят. Хлапетата решават да вземат първите срички от родните им държави и така да съставят името на желаната страна.

  

В очакване на щастието - Heremakono

Франция-Мавритания, 2002, 95 мин.

Режисьор: Абдерахман Сисако


Без да разбира езика на местните, младеж се опитва да разбере традициите и поведението на заобикалящите го. Момчето е 17-годишният Абдала, който се е завърнал за кратко на родното си място, за да види майка си.

  

Харемът на мадам Осман - Harem of Madame Osmane

Франция-Мароко-Испания, 2000, 100 мин.

Режисьор: Надир Мокнеш


Кармен Маура е в ролята на мадам Осман, красива арабка на средна възраст, която следи модните тенденции, облича тоалетите на „Нина Ричи” и „Кристиан Диор” и привидно е щастлива, но вътре в себе си таи болка.

  

Плачещата върба / Weeping Willow

Иран, 2005, 96 мин.

Режисьор: Маджид Маджиди


Юсеф е сляп преподавател в университета, който се изправя пред съдбовен избор – иска ли да отиде в Париж, за да му направят операция и да прогледне или предпочита да живее, както досега.

  

Толкова просто - As Simple As That

Иран, 2008, 94 мин.

Режисьор: Реза Мир-Карими


Филм за вътрешния мир и неизказаните чувства на една обикновена иранска жена. Тахире e всеотдайна домакиня и добра съседка, но има чувството, че е невидима за всички, особено за собственото си семейство.
  

Пропастта между нас - Ara

Турция, 2008, 89 мин.

Режисьор: Юмит Юнал


Историята на четирима души затворени в един апартамент. Затворени между спомените си и неясното си бъдеще, затворени между своите тайни и лъжите, които постоянно изричат.

  

Господарят на улицата / Ali Zaoua – Prince of the Streets

Мароко-Тунис-Франция, 2000, 99 мин.

Режисьор: Набил Аюш


Добре дошли в света на четири марокански момчета, които ще ви разведат из тъмните квартали на Казабланка и ще ви срещнат с персонажи, за които не подозирате, че съществуват и не бихте искали да имате нищо общо с тях.

  

Обичах те силно - J’ai Tant Aime…

Мароко-Франция, 2008, 51 мин.

Режисьор: Далила Енадре


Една интимна изповед на възрастна берберка, която като млада е правела компания на войници от френската армия. Без свян тя разказва защо сексът с европейци е по-разкрепостен от този с мароканци и каква цена е платила, за да обича истински.

  

Кървящо сърце - Bleeding Heart

Иран, 2009, 88 мин.

Режисьор: Мохаммад Реза Рахмани


След като убива съпругата си Емад, живее с мисълта за чакащата го смъртна присъда. Снахата на Емад има сърдечен порок. Той е убеден, че преди да умре трябва да дари органите си, за да спаси нечий живот.

  

Моят Марлон и Брандо - My Marlon and Brando

Турция, 2008, 93 мин.

Режисьор: Хюсейн Карабей


Айча е турска актриса, влюбена в кюрдския актьор Хама Али. Тя не може да понася разстоянието помежду им и решава да замине за Ирак. Но да влезеш в страната се оказва също толкова трудно, колкото и да излезеш от нея.

  

Пеперудите ни следват по петите - The Butterflies Are Just a Step Behind

Иран, 2004, 80 мин.

Режисьор: Мохаммад Ибрахим Моиери

Заснет сред живописните пейзажи на иранската провинция, филмът разказва историята на две симпатични хлапета, които вярват, че ако преброят 7000 птици желанията им ще се сбъднат.

  

На свобода – Out of Coverage

Сирия, 2007, 100 мин.

Режисьор: Абделатиф Абделхамид


Амер се разкъсва между две къщи – неговата собствена и тази на приятеля му Зухир  и две жени, заядливата Салма и огнената Нада. Съпругът на Нада – Зухир е осъден несправедливо на 10 години затвор и Амер се грижи за семейството на приятеля си.

  

Даршан - Прегръдката
Darshan - L'etreinte

Франция, 2006, 106 мин.
Режисьор: Ян Кунен

Тя е един от най-влиятелните духовни водачи на нашето време. Известна е с това, че прегръща всеки дошъл за „даршан”/среща/, като понякога й се случва да прегръща десетки хиляди за един ден.
  

Един британец в Ню Йорк
An Englishman in New York

Великобритания, 2009, 74 мин.
Режисьор: Ричард Лекстън

Биографичен филм за годините, които популярният гей-писател Куентин Крисп прекарва в Ню Йорк. Блестяща актьорска игра на Джон Хърт, удостоен с наградата „Теди” от Берлинале 2009.

  

Fucking Different Tel Aviv
Израел - Германия, 2009, 80 мин.

Късометражни филми обединени от темата за gay и lesbian обществата в Тел Авив.
  

Fucking Different Berlin
Германия, 2005, 90 мин.

Късометражни филми обединени от темата за gay и lesbian обществата в Берлин.
  

Магистралата към Лонг Айлънд
L.I.E

САЩ, 2001, 97 мин.
Режисьор: Майкъл Куеста

15-годишният Хауи е част от банда, която ограбва къщите около магистралата  на Лонг Айлънд. Докато един ден не попадат в къщата на Джон, който съвсем не е такъв, за какъвто се представя. Изненадите следват една след друга. 

  

Ако светът беше в краката ми
Were the World Mine

САЩ, 2008, 97 мин.
Режисьор: Том Густафсон

Съвременна екранизация на Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ”. Животът на Тимъти изцяло се променя след като е избран да изпълни ролята на Пук в училищен мюзикъл по мотиви на Шекспир.
  

Единадесет открити  мъже
Eleven Men Out

Исландия, 2005, 85 мин.
Режисьор: Робърт Дъглас

Звездата на исландски футболен отбор признава пред съотборниците си, че е гей. Напуска и решава, че може да създаде професионален футболен отбор от гей играчи, който да се състезава с останалите отбори в лигата.

  

Девет
Dokuz

Турция, 2002, 91 мин.
Режисьор: Юмит Юнал

Беден квартал в Истанбул. Красиво, непознато момиче е брутално убито. Полицията разпитва шестима от обитателите на квартала. Всеки казва истината, но запазва по нещо и за себе си.

  

На брат ми Нихил
My Brother Nikhil

Индия, 2005, 120 мин.
Режисьор: Онир

Семейство Капур са добре позната и уважавана фамилия в Гоа. Синът Нихил е избран да представи Гоа на националното първенство по плуване. Дни преди първенството треньорът на Нихил го отстранява от отбора.

  

Живот на улицата
De la calle

Мексико, 2001, 84 мин.
Режисьор: Херардо Торт

Разтърсваща история за тийнейджърите от улиците на Мексико сити, чийто дни преминават в дишане на лепило и пушене на хероин, а нощите си прекарват в канавките на града.

  

Киносалон за забранени филми
Porn Theatre

Франция, 2002, 90 мин.
Режисьор: Жак Ноло

Кино, в което се прожектират филми за възрастни пази тайни, които остават скрити в сумрака на киносалона. Персоналът на киното е единственият свидетел на случващото се.

  


Истории от Торонто
Toronto Stories

Канада, 2008, 88 мин.

48 часа сред жителите на Торонто. Четири предизвикателни гледни точки към събитията в големия мегаполис.

  

8

Франция, 2008, 100 мин.

Режисьори: Гюс ван Сант, Вим Вендерс, Гаел Гарсия Бернал, Джейн Кемпиън, Мира Наир, Ян Кунен, Гаспар Ное, Абдерахман Сисако


8 разказа, които ни карат да се замислим.

  

Аньес Варда - На фокус

Agnes Varda - On Focus


Селекция с най-добрите късометражни филми на режисьорката, която включва "Поздрави на Куба", "Одисей", "Твоите прекрасни стълби", "Отговорът на жените", "Една любов в Иран", "Гордият лъв", "Годениците от моста Мак Доналд" и "Опера Муф".


  

Хаши

Hashi

Япония/ Сингапур/ Малайзия, 2008, 111 мин.,

Режисьор: Шърмон Он


Филмът представя ежедневието на три жени от различни възрастови групи – Шино на 50г., Джунко на 30г. и Момо на 20г. Могат ли да бъдат приятели хората от различните поколения?
  

Лъч светлина
The Shaft

Китай, 2008, 98 мин.
Режисьор: Дзян Чи

 Историите на срамежлива дъщеря, чиито приятел всеки ден я прибира от мината велосипеда си, нейния брат-бунтовник, който иска да бъде поп изпълнител и баща им, който след дълги години в мината трябва да се пенсионира.
  

Любов на чужда земя
Love, Come Back

Китай/Монголия, 2008, 90 мин.
Режисьор: Чен Джан

Китайско момче попада сред монголската пустош. Млад монголец се озовава в космополитния Шанхай. Красиви пейзажи, автентична музика и традиционни ритуали.

  

Съзряването на Максимо Оливерос
The Blossoming of Maximo Oliveros

Филипини, 2005, 100 мин.
Режисьор: Ореус Солито

Кен е 12-годишен хлапак, който се шляе из коварните улици на Манила и мечтае да бъде момиче.

  

Тропическа епидемия

Tropical Malady

Тайланд-Франция-Германия-Италия, 2005, 118 мин.          Режисьор: Апичатпонг Уирасетакул


Филмът разкрива страстната връзка между двама мъже, която води до необичайни последствия.
  

Ти и аз

You and Me

Китай, 2005, 85 мин.

реж Люен Ма


Ксяо Ма се мести в ново училище и трябва да си намери нова квартира. Единствената възможност е да отседне при дръпната стара баба, която няма никакво намерение да променя навиците си, заради младото момиче.

  

Сцена на открито

The Platform

Китай, 2001, 154 мин.

Режисьор: Джиа Джанкъ


Театрална трупа, която работи в услуга на властта, нарушава общоприетите правила и налага смущаващи нововъведения – западна музика, смели прически и купища угарки от цигари.
  

Брачният обред
The Knot

Китай/Тайван,2008, 110 мин.
Режисьор: Ли Юн

През 40-те младата Уен Бян се влюбва в своя учител. Семейството й прави всичко възможно, за да раздели двамата влюбени. 60 години по-късно възрастната жена разказва своята любовна история на племенницата си.
  

КУМБ МЕЛА: Песента на реката

Kumbh Mela: Songs of the River

Индия – САЩ, 2004, 60 мин.

Режисьор Надим Удин

 

Потопете се в тайнствата на Ганг!

Елате на едно приказно пътешествие из хиндуистката митология!

Запознайте се със свещения празник Кумб Мела!