Живот в грим откриване

COOLтурно

Здравко Григоров


Петнадесет години след отличения със „Златна палма” „Сбогом, спътнице моя”, Чън Кайгъ отново се завръща към сцената на Пекинската опера с пищната продукция „Живот в грим”.

Този път на фокус е животът на най-голямата звезда на Пекинската опера – Мей Ланфан. За да бъде максимално достоверна историята, Кайгъ се среща със сина на изпълнителя, който през цялото време следи снимачния процес.
Мей Ланфан започва да пее, когато е на 8 години. На 11 вече стъпва на професионална сцена, а на 19 става водещият изпълнител в Пекинската опера.

В края на 18-ти век, оперното изкуството в Пекин се намира във върхов период. Популярно е не само сред обикновените жители, но е и любим начин на императорите да се забавляват. Използвайки благоприятните условия, предоставени от двореца, Пекинската опера се развива значително в областта на декорите, костюмите и грима. Пекинската опера е комплексно изкуство, което включва пеене, четене, показване на сюжета чрез жестове, бойно изкуство и танц. В нея има различни характерни герои - Шън – мъже, Дан – жени, Джин – възрастни мъже и Чоу – роля, която може да се изпълнява от жени и от мъже. Впечатляващи са различните пъстроцветни маски, които изразяват чувствата на персонажите -  увереност, добродушие, коварство, както и тяхното положение в обществото - благосъстояние или бедност.
Изключителното при Мей Ланфан е, че той се превъплъщава в Дан, образът на женските персонажи. Полага неуморни усиля в усъвършенстване на пеенето, четенето, танца, дрехите и грима за ролята Дан, която оформя неговия необикновен стил.

През 1919г., трупата на Пекинската опера, начело с Мей Ланафан, изнася представления в Япония. Това е паметен момент, защото за първи път в чужбина може да се види Пекинска опера. През 1930г. трупата е поканена за гастрол в САЩ, където представленията преминават при изключителен успех. Четири години след Щатите и зрителите от Европа имат среща с изкуството на Пекинската опера.
Паралелно със събитията, които се случват на сцената, Чън Кайгъ представя отблизо и личния живот на Мей Ланфан – любовните му терзания, проблемите с властта, манипулативното отношение на хората, които използват името на певеца за собствени облаги.

За ролята на Мей Ланфан режисьорът кани китайският актьор и певец Леон Лай, изключително популярен в родината си след ролите му в историческите епоси „Императрицата и войните” и „Седемте меча”.

В любимата на Мей Ланфан се превъплъщава Джан Дзъи, която се нареди сред най-популярните лица на Изтока след ролите й в „Тигър и Дракон”, „Герой”, „Мемоарите на една гейша”, „Летящите кинжали” и „2046”.
С „Живот в грим” на 21 октомври от 18.30ч. в „Дома на киното”,  ще се открие второто издание на фестивала за филми от Далечния изток „Сатори в утрото на есента”, който ще продължи до 4 ноември в салоните на „Дома на киното”, „Евро синема”, „Червената къща” и „Dada Cultural Bar”.Още "Сатори в утрото на есента":

Сатори в утрото на есента

Сатори програма

С цвете в джоба