КИНО ЗА ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

Кино за пътешественици 2017

 03.08 четвъртък

19.00

ЕКСКЛУЗИВНО

Моят Буда е пънкар – 68 мин.

Презентация „Две седмици из Мианмар” – Здравко Григоров, Ангел Хаджийски

 

Какво се получава от симбиозата будизъм + пънк, какви са последствията от дългогодишната военна диктатура в Мианмар, как се отразява на младите зараждащата се ъндърграунд култура... 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

 

04.08 петък

19.00

Исландия наведнъж – 70 мин.

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.


20.30

Меден месец на път – 82 мин.

Майк и Алана са младоженци и решават да подложат брака си на изпитание като заминат на сватбено пътешествие - 31 000 км. върху седалката на мотор, от Аляска до Аржентина. За 207 дни пътя си срещат 116 двойки - от ортодоксални християни и полигамни протестанти, до суингъри и порно актьори. Всички те им дават своите брачни съвети.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


05.08 събота

19.00

ЕКСКЛУЗИВНО

Да нагазиш в Ниагара – 75 мин.

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света – Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел – скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна. 

20.30

Споделена мечта – 93мин.

Приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства.

Изправени са пред безводието на Атакама и Австралийската пустиня,  страдат от влагата на амазонската джунгла, плават на собственоръчно построен сал по река Юкон, минават по най-високото боливийско плато и изкачват планината Тян Шан при Киргизстан. В продължение на три години по пътя, изпълнени с безброй изпитания и срещи, те осъзнават величието на човешката същност.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

06.08 неделя

19.00

Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка – 87 мин.

Филмът проследява пътуването на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.


20.30

Джанапар – 79 мин.

23-годишният британец Том Алън изоставя подредения си живот на Острова и предприема тригодишно пътешествие с велосипед, по време на което преминава над 20 000 километра на три континента – Европа, Азия и Африка. Сред вълнуващите срещи го очаква и една, която ще промени завинаги живота му, в Ереван той среща бъдещата си съпруга.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

07.08 понеделник

19.00

По калдъръмите на Галата - 80 мин.

Librairie de Pera е една от най-старите антикварни книжарници в артистичния квартал на Истанбул – Галата.
Отворена в началото на 20 век, с годините тя се превръща в мълчалив свидетел на постоянните промени, които търпи мястото. През 2013 книжарницата е затворена. Остават само спомените и разказите на местните, хората на изкуството и търговците от близките магазинчета.


20.30

Вземи красивото с теб – 64 мин.

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят.  От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, „Вземи красивото с теб”  носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

08.08 вторник

19.00

Из Централна Азия като на игра – 61 мин.

Презентация „Централна Азия: Туркменистан, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан” - Здравко Григоров, Ангел Хаджийски

 

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед. 

20.15

Утре сме на друго място - 107 мин.

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

09.08 сряда

19.00

Открий отново Индия – 117мин.

Презентация „Очаквай неочакваното в Индия” – Георги Христов, Никола Кирилов

 

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. По пътя си виждат повече отколкото могат да разкажат и научават повече, отколкото могат да поемат. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.


20.30

Хващай пътя: Индия – 80мин.

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.
Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.
--------------------------------------------------------------------------------------------------


10.08 четвъртък

19.00

Пътят Камино и нетипичните пилигрими - 90 мин.

Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км по пътя до Сантяго де Компостела.


20.30

Окото на Истанбул – 61 мин.

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града.
Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като Окото на Истанбул.


---------------------------------------------------------------------------------------------------


11.08 петък

19.00

Средиземноморие – 84 мин.

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента. 

20.00

Шестата стъпка на пътуването – 117 мин.

Следвайки идеите на бийт поколението, режисьорът Никола Ганс кани свой приятел, който се съгласява да тръгне „по пътя” и да стане главен герой в едно бурно пътешествие из Европа, Азия и Северна Америка, което следва стъпките на Керуак, Бъроуз и Гинсбърг.

Мизерни хотели, изпълнени с интересни обитатели, безброй поети субстанции, благодарение на които забравяш къде се намираш, места, които няма как да намериш, ако някой местен не те заведе и един убийствен саундтрак, всичко това ще ви помогне да преминете през петте стъпки на пътуването и да разберете коя е „Шестата стъпка на пътуването”.

 

 -------------------------------------------------------------------------------------------------


12.08 събота

19.00

24 вкуса от Неапол – 68 мин.

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.


20.30

Иран – седемте лица на една цивилизация – 65 мин.

Триизмерно представяне на седем хилядолетната история на Иран. Компютърна възстановка на древната архитектура, представяне на обичаите и начина на живот на древните перси.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13.08 неделя

18.00

Открий отново Индия – 117мин.

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край тяхната необятна Индия. По пътя си виждат повече отколкото могат да разкажат и научават повече, отколкото могат да поемат. Накрая след 50 дни, 19 хиляди километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.


20.00

Тест за издръжливост – 70 мин.

През 2010г. Лари и Кевин напускат работа и стягат багажа за голямата авантюра – 26 000км, 27 държави на 5 континента.
Цели 11 месеца те са върху седалката на колело. Маршрутът е труден, понякога екстремен, а местата – необичайни, но вълнуващи - от Близкия изток, Индия и далечна Азия през Австралия, а после обратно до старата, близка, родна Европа.

 

 04.08 петък

20.00

Окото на Истанбул – 61 мин.

Той се ражда пет години след създаването на Република Турция и днес е на 88. Посветил е живота си на това да запечатва на хартия душата на града.
Снима в черно и бяло вече цели шест десетилетия и архивът му е с над 1 милион фотографии. Не се смята за фотограф, а за историк, който разказва събития и човешки животи. Произходът му е арменски, но е гордост за цяла Турция, защото е живата история и легенда във фотографията. Той е Ара Гюлер, но всички го познават като Окото на Истанбул.

 

21.15

Утре сме на друго място - 107 мин.

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

05.08 събота

19.15

Пътят Камино и нетипичните пилигрими - 90 мин.

Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия. Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км по пътя до Сантяго де Компостела.


20.45

Хващай пътя: Индия – 80мин.

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.
Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


06.08 неделя

18.30

Средиземноморие – 84 мин.

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.


 

20.00

По стъпките на Бога – 60 мин.

В какво измерваме едно пътуване? В дни? В изминато разстояние? В гледките, които се запeчатват в съзнанието ни?
Католически свещеник решава да измине пеша пътя от родния му дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. Филмът документира пътешествието му, което продължава 459 дни, минава през 26 страни и приключва с изминати 13 969 километра.
 --------------------------------------------------------------------------------------------------


07.08 понеделник

19.30

24 вкуса от Неапол – 68 мин.

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------

 

08.08 вторник

20.00

Меден месец на път – 82 мин.

Майк и Алана са младоженци и решават да подложат брака си на изпитание като заминат на сватбено пътешествие - 31 000 км. върху седалката на мотор, от Аляска до Аржентина. За 207 дни пътя си срещат 116 двойки - от ортодоксални християни и полигамни протестанти, до суингъри и порно актьори. Всички те им дават своите брачни съвети.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


09.08 сряда

20.15

Споделена мечта – 93мин.

Приятели от детството решават да последват мечтата си и да обиколят света с велосипеди. Предстои им да изминат 54000 км изпълнени с необичайни предизвикателства.

Изправени са пред безводието на Атакама и Австралийската пустиня,  страдат от влагата на амазонската джунгла, плават на собственоръчно построен сал по река Юкон, минават по най-високото боливийско плато и изкачват планината Тян Шан при Киргизстан. В продължение на три години по пътя, изпълнени с безброй изпитания и срещи, те осъзнават величието на човешката същност.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10.08 четвъртък

18.30

По калдъръмите на Галата - 80 мин.

Librairie de Pera е една от най-старите антикварни книжарници в артистичния квартал на Истанбул – Галата.
Отворена в началото на 20 век, с годините тя се превръща в мълчалив свидетел на постоянните промени, които търпи мястото. През 2013 книжарницата е затворена. Остават само спомените и разказите на местните, хората на изкуството и търговците от близките магазинчета.


20.00

Тест за издръжливост – 70 мин.

През 2010г. Лари и Кевин напускат работа и стягат багажа за голямата авантюра – 26 000км, 27 държави на 5 континента.
Цели 11 месеца те са върху седалката на колело. Маршрутът е труден, понякога екстремен, а местата – необичайни, но вълнуващи - от Близкия изток, Индия и далечна Азия през Австралия, а после обратно до старата, близка, родна Европа.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------


11.08 петък

19.30

Из Централна Азия като на игра – 61 мин.

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.

 

20.45

Исландия наведнъж – 70 мин.

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------


12.08 събота

19.30

ЕКСКЛУЗИВНО

Да нагазиш в Ниагара – 75 мин.

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света – Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел – скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна. 

 

21.00

Вземи красивото с теб – 64 мин.

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят.  От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, „Вземи красивото с теб”  носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

13.08 неделя

18.45

Couchsurfing: Легло за теб на всяка крачка – 87 мин.

Филмът проследява пътуването на Александра Лис, която с помощта на сайта за разменно гостуване couchsurfing.org успява да посети 21 държави на 6 континента за 7 месеца. Във всяка една държава Александра приживява уникални мигове и се запознава отблизо с местните традиции, благодарение на своите домакини, които освен безплатен подслон й осигуряват и незабравими изживявания.

 

20.15

По стъпките на Бога – 60 мин.

В какво измерваме едно пътуване? В дни? В изминато разстояние? В гледките, които се запeчатват в съзнанието ни?
Католически свещеник решава да измине пеша пътя от родния му дом в Лихтенщайн до свещения град Йерусалим и обратно. Филмът документира пътешествието му, което продължава 459 дни, минава през 26 страни и приключва с изминати 13 969 километра.


---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Цена на билети:

7лв. / 5лв. за учащи и пенсионери

 

ЕКСКЛУЗИВНИ ПРОЖЕКЦИИ:

„Моят Буда е пънкар” – 8лв. / 6лв. за учащи и пенсионери

„Да нагазиш в Ниагара” 8лв. / 6лв. за учащи и пенсионери