Хиам Аббас

COOLтурно 27.11.2011

Здравко Григоров


Хиам Аббас отново е сред звездите на фестивала "Цветята на Корана" в четвъртото му издание, което ще се проведе от 17 януари до 9 февруари. В програмата са включени три филма с нейно участие – номинираният за "Оскар" "Раят днес", отличеният на фестивала във Венеция "Мирал" и номинираният за "Златна палма" "Изворът на жените".
Аббас е една от водещите близкоизточни актриси, която успешно се снима както в арт проекти като „Булката от Сирия” и „Лимонена градина”, така и във високобюджетни продукции като „Мюнхен” на Стивън Спилбърг и независими хитове като "Границите на контрола” на Джим Джармуш.

Родена е на 30 ноември 1960-та в Назарет. Израства в малко селце в близост до ливанската граница в традиционно мюсюлманско семейство. Дебютира на малкия екран през 1989г. с френската продукция “La nuit miraculeuse”.

Следващите десет години преминават предимно в телевизионни продукции и късометражни филми като актрисата непрестанно пътува между Европа, Азия и Африка.

През 2001-ва сяда и на режисьорския стол, за да заснеме късометражния “Le pain”, който е включен в официалната селекция на фестивала в Намюр.

Големият пробив идва през 2002-ра, когато на екран излизат “Satin rouge” и “L’ange de goudron”. Първият печели награди от фестивалите в Монреал и Сиатъл. В него Аббас изпълнява ролята на тунизийска вдовица, която не може да се примири с обичайните порядки в ислямския свят. А вторият прави истински фурор из канадските киносалони като печели и множество награди, включително и от фестивала в Берлин. Този път на преден план са взаимоотношенията на едно алжирско семейство живеещо в Канада.
Две години по-късно изпълнява една от главните роли в мащабната продукция на египетския режисьор Юсри Насралах „Врата към слънцето”, която представя историята на палестинския народ. Филмът е по едноименния роман на ливанския писател Елиас Кури.

През същата година Хиам Аббас е номинирана както от Европейската филмова академия, така и от Израелската филмова академия за най-добра актриса за ролята си в „Булката от Сирия” на режисьора Еран Риклис.

Завършва годината с втория си късометражен филм “La Danse eternelle”.

През 2005-та участва в отличения със „Златен глобус” и номиниран за „Оскар” “Раят днес”, в наградения в Кан „Свободна зона”, в който си партнира с Натали Портман и Кармен Маура, както и в холивудския хит „Мюнхен” на Спилбърг.

Година по-късно Аббас отново снима в Щатите библейската история „Рождество”, която стартира мащабно из американските киносалони с повече от три хиляди копия и приходи от почти 8 милиона в дебютния си уикенд, като през следващите 4 седмици интересът към продукцията не намалява и тя успява да възвърне вложения бюджет от 30 милиона долара.

През 2007-ма Томас Макарти кани Хиам Аббас да партнира на Ричард Дженкинс в добре приетия както от критиката, така и от публиката „Посетителят”. За ролята Дженкинс е номиниран за „Оскар”.Посетителят


Хиам Аббас отново работи с Еран Риклис през 2008-ма във филма „Лимонена градина”. Актрисата е отличена с награда за най-добра женска роля от Израелската филмова академия и попада сред номинираните актриси от Европейската филмова академия.

През 2009-та Аббас участва в един от неочакваните холивудски хитове на годината – „Амрика”. Драмата за симпатичната палестинка и нейния син, които решават да напуснат родината и да търсят късмета си в Щатите е сред основните претенденти за наградите „Независим дух”. Годината е изключително успешна за Аббас, която взима участие в цели седем продукции, сред които фаворитът на зрителите в Палестина „Нарове и смирна”, един от най-силните близкоизточни дебюти „Празник всеки ден” на ливанката Дима Ел-Хор, „Persecution” на Патрис Шеро и „Границите на контрола” на Джим Джармуш.Премиерата на "Мирал" във Венеция


2010-та носи поредния успех с филма на Джулиан Шнабел „Мирал”, в който Хиам Аббас си партнира с Уилям Дефо, Фрейда Пинто и Ванеса Редгрейв. Режисьорът на „Преди да падне нощта” и „Скафандърът и пеперудата” представя историята на Хинд Хюсейни, която създава сиропиталище в Йерусалим през 1948-ма, а актрисата се превъплъщава в главната героиня. Филмът получава две награди на филмовия фестивал във Венеция.

В официалната селекция на фестивала в Кан беше представен новият филм на Раду Михайлеану "Изворът на жените", в който Аббас дели екран с алжирската звезда Буюна, красавицата от "Кус-кус" Хафсия Харзи и французойката от алжирски произход Лейла Бехти.

Предстои на екран да излезе “Peace After Marriage”, представящ историята на млад палестинец, живеещ в Щатите, който се съгласява да се ожени за жена от Израел, за да може тя да получи зелена карта, както и вторият съвместен проект на Хиам Аббас с датчанката Ри Расмусен “Romance in the Dark”, с която през 2009-та работят по “Human Zoo”. Скоро се очаква и третият режисьорски опит на актрисата „The Inheritance”.