Dada Cultural bar

BULLETин
Адрес: гр. София, ул. Бенковски №10 /на ъгъла с ул."Московска"/


Dada Cultural Bar редовно приютява проектите на „Позор”. Част от програмата на клуба са били фестивалите "Късо съединение", „Големите имена в малките филми” и "Сатори в утрото на есента".

Изкуството витае навсякъде в Dada Cultural Bar, от оригиналните плакати, представящи изложби във виенските музеи „Албертина”,  „Леополд” и MUMOK, които са подредени на тавана до виниловите плочи, осветени от ароматни свещи, под стъклените маси и старинния роял.
Дадаизмът е движение в изкуството, което се развива след Първата световна война. То се изявява в изящните изкуства, литературата, театъра и дизайна. Произходът на термина "Дада" е неясен. Смята се, че е избран в Цюрих през 1916 г. на сбирка на творци, желаещи да формират нов артистичен кръг. Те промушват френско-немски речник с нож, който попада на френската дума "dada", с която децата наричали дървено конче-играчка. Впоследствие дада се трансформира в сюрреализъм и в други форми на модернизма, и всъщност именно дада поставя началото на постмодернизма. Смята се, че стилове и течения в изкуството като авангард, поп-арт, флуксус и пънк са повлияни от дадаизма.