СВЕТЛИНА В МЪГЛАТА

COOLтурно

Здравко Григоров

Светлина в мъглата

A Light in the Fog

Иран, 2009, 72 мин.

Режисьор: Панахбаркода Резаи

В ролите: Париваш Назаривех, Масуд Хешмат, Берхуз Жалили
С филма „Светлина в мъглата” на 20 януари в Дома на киното ще се открие третото издание на фестивала „Цветята на Корана”.

Иранско кино в най-чистия му вид – семпла история, пестелив диалог и живописни пейзажи, пред които оставаш без думи. Филм-картина, чийто кадри може да съзерцаваш дълго и да се потопиш изцяло в един отдавна забравен свят, където течащата вода е от близкия поток, топлината е от искрящите в печката въглени, а светлината идва от опушени маслени лампи.

Филмът е дебют за Панахбаркода Резаи, който снима в забравено иранско селце, високо в планините, където мъглата рядко се вдига. Там, далеч от хорската глъч живеят Рана и възрастният й баща. Старецът бавно отброява дните до своята смърт, а Рана живее в очакване на своя любим Хабиб, който изчезва по време на ирано-иракската война. Единственият им съсед е продавачът Рахмат, който се надява Рана да приеме предложението му за брак. Дните бавно отминават, а от изчезналия съпруг няма никаква вест. Бащата на Рана вярва, че тя ще преодолее мъката по Хабиб и ще приеме предложението на Рахмат.
Кадрите са дълги, приличат на произведения на изкуството, на моменти имаш чувството, че разлистваш албум с красиво нарисувани пейзажи. Гледаш ги дълго, отброяваш пъстрите листа обагрили планината през есента и се напрягаш да съзреш картината отвъд гъстата мъгла през зимата. Режисьорът Резаи споделя, че двамата с оператора Али Мохамад Касеми се готвят две години преди да пристъпят към снимки, разглеждат заедно картини на ирански художници, по които след това конструират кадрите във филма.
В продължение на минути зрителите плътно следят действията на Рана и баща й. Чувстват студа от пронизващия планински вятър и топлината от едва мъждукащия фитил на маслената лампа. И се пренасят в един отдавна забравен свят. Свят, в който родителите са най-святото за децата, свят, в който оставаш завинаги верен на любимия, свят, в който единственият твой съдник е Всевишният и само Неговата помощ може да очакваш.

Забравете настоящето и за малко повече от час почувствайте спокойствието и уюта на живота далеч от шумните тълпи, подарете си приятни мигове сред природата, пренесете се в един тих и красив свят, за какъвто често си мечтаем.


Още от "Цветята на Корана 2011":

Хиам Аббас - Талант без граници

"Амрика" - Да си гражданин без гражданство

Близкоизточната музикална вълшебница Азам Али