Късо съединение 2008

П о з  о р   представя

 

 

КЪСОСЪЕДИНЕНИЕ

 

В ДОМА НА КИНОТО

 

 


П оз ор   ще представи в Дома на киното програмата „Късо съединение”, включваща проекти, обединени около идеята за късата форма на филмовия изказ. В рамките на пет поредни седмици ще бъдат прожектирани късометражни филми, музикални видеоклипове и аудио-визуални пърформанси. Сред акцентите в програмата са филмът „Без ограничения”/ “Destricted” – седем късометражни новели, представящи вижданията за секса на седем известни режисьора, музикални видеоклипове, създадени от утвърдени филмови майстори, сред които Люк Бесон, Емир Кустурица, Нийл Джордан, Гюс Ван Сант, Дейвид Финчър, Тони Скот, Спайк Лий и Гай Ричи, както и аудио-визуалният проект „Пътуване”/ “TRIP: Remix Your Experience”.

 

 

 ПРОГРАМА

02.07 /сряда/ - 21.00ч.

 

Без ограничения / Destricted

Великобритания, 2006, 115 мин.

Режисьори: Марина Абрамович, Гаспар Ное, Лари Кларк, Матю Барни, Марко Брамбила, Ричард Принс, Сам Тейлър – Ууд

Филмът е с български субтитри

 

„Без ограничения” /”Destricted” е провокативен арт филм включващ гледната точка за секса, сексуалността и порнографията на 7 режисьора от различни националности, сред които аржентинецът Гаспар Ное, създал култовия „Необратимо”, американецът Лари Кларк режисирал скандалните „Хлапета” и „Кен Парк”, майсторът на пърформанс арта, носителка на „Златен лъв”  от биеналето във Венеция - Марина Абрамович и Матю Барни, носител на приз „Европа 2000” от венецианското биенале, известен със сътрудничеството си с Бьорк и Норман Мейлър.

 

 

 

Седемте новели търсят линията, в която се сливат изкуството и порнографията. Филмите акцентират върху спорния въпрос за представянето на секса в изкуството, като провокират полемиката дали изкуството може да бъде разглеждано като порнография или порнографията като изкуство. Резултатът е сбор от сексуални, предизвикателни и необичайни, понякога и с чувство за хумор сценарии, които оставят зрителя - воайор сам да направи изводите си.

 

ФИЛМЪТ Е ЗАБРАНЕН ЗА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ!

 

 

10.07 /четвъртък/ - 21.00ч.

Програма „Късо съединение 1”  79 мин.

Филмите са на английски език/ английски субтитри

 

Акценти в програмата са носителят на наградата за най-добър късометражен филм от фестивала в Корк „Срещата на Марион”/„Marion and an Banphrionsa”, „Пътуването”/ „Joyride” – селектиран в официалната програма на филмовия фестивал в Единбург и „Пътешественици”/ „Joyriders”, носител на наградата за дебют от фестивала в Голуей.

 

Последно пътешествие/ Final Journey, реж. Брендън Мълдоуни, 3 мин.

Мечта/ Gafa, реж. Джон Глийсън, 13 мин.

Пътуването/ Joyride, реж. Маргарет Коркъри, 6 мин.

Пътешественици/ Joyriders, реж. Ребека Дейли, 15 мин.

Последната нощ / Last Night, реж. Конър Мориси, 10 мин.

Срещата на Марион/ Marion and an Banphrionsa, реж. Мелани Кларк Пулън, 8 минути

Mebollix, реж. Саймън Гибни, 10 мин.

Помощникът на мама / Mother’s Little Helper, реж. Бари Кели, 14 мин.

 

 

 

17.07 /четвъртък/ - 21.00ч.

Програма „Късо съединение 2”  69 мин.

Филмите са на английски език/ английски субтитри

 

В програмата са включени „Горски феи”/„The Faeries of Blackheath Woods”, носител на наградата за най-добър късометражен филм от фестивалите в Корк и Филаделфия, „Бялата рокля”/„The White Dress”  - най-добър филм на фестивалите във Фойл и Голуей и „Ох!”/„Ouch!”, селектиран за участие на фестивалите в Хамбург и Бостън.

 

Ох! / Ouch!, реж. Кен Уърдроб, 9 мин.

Спот / Spota, реж. Брайън Редин, 14 мин.

Зъби / Teeth, реж. Руаири О’Брайън, Джон Кенеди, 2 мин.

Горски феи/ The Faeries of Blackheath Woods, реж. Киъран Фой, 4 мин.

Бялата рокля / The White Dress, реж. Ванеса Гилди, 4 мин.

Какво направи за Хелън?/ What Did You Do For Helen?, реж. Ронан О’Донахю, 8 мин.

Какво, ако?/ What If?, реж. Алън Уолш, 28 мин.

 

 

 

24.07 /четвъртък/ - 21.00ч.

Програма „Късо съединение 3” – 120 мин.

Филмите са на английски език/ английски субтитри

 

Първата част на програмата включва музикални клипове, създадени от известни режисьори, сред които Люк Бесон, Емир Кустурица, Нийл Джордан, Гюс Ван Сант, Дейвид Финчър, Тони Скот, Спайк Лий, Гай Ричи, Джонатан Деми, Камърън Кроу, Спайк Джоунзи, Жако ван Дормел.

 

 Втората част се състои от късометражни филми, включващи „Пътникът”/„Pilgrim”, носител на наградата за режисура от фестивала в Кери, „Лошо нарисуваният Рой”/„Badly Drawn Roy”, с награди от фестивалите в Бостън и Голуей и „Дубльорът”/”The Boy Who Was Dubbed”, селектиран в програмата на фестивала в Ротердам.

 

Лошо нарисуваният Рой/ Badly Drawn Roy, реж. Алън Шанън, 22 мин.

Да построим къща/ Building a House, реж. Емет О’Нийл, 5 мин.

Картичката/ Carte de Visite, реж. Пол О’Фланагън, 4 мин.

Мъртвият Мърфи/ Dead Murphy, реж. Стивън МакКолъм, 3 мин

Префасониране/ Defaced, реж. Лоркън Финеган, 3 мин.

Летецът/ Flyboy, реж. Кийлън О’Рурк, 3 мин.

Пътникът/ Pilgrim, реж. Матю Дараг, 3 мин.

Дубльорът/The Boy Who Was Dubbed, реж. Патрик Фрейн, 5 мин.

Сфинксът/ The Sphinx, реж. Анджей Климовски, 9 мин

Писмото/ The Parish Letter, реж. Кет Литъл, 3 мин.

31.07 /четвъртък/ - 21.00ч.

 

Пътуване /TRIP: Remix Your Experience

Германия, 2006, 74 мин.

Режисьор: Франк Ото

 

Идеята за проекта „Пътуване”/“TRIP: Remix Your Experience” се появява през 2001г., когато Франк Ото и Бернт Кьолер-Адамс решават една песен да стане водещият елемент на необичаен синтез от изкуства. Двамата споделят своите виждания с още 12 артиста. В продължение на 5 години всеки един от тях допринася за създаването на „Пътуване” – арт пърформанс, пътешествие около света или просто колаж от късометражни филми, които визуализират музиката.
 

П оз ор   ще представи в Дома на киното продължение на програмата „Късо съединение”, включваща проекти, обединени около идеята за късата форма на филмовия изказ. В рамките на 3 седмици, вечерните прожекции в четвъртък отново ще предизвикат вниманието на зрителите с нестандартните подходи на вече утвърдени режисьори. Програмата ще бъде открита на 7 август с шедьовъра „Тромпетът”, включващ новелите на Вим Вендерс, Джим Джармуш, Чън Кайгъ, Спайк Лий, Аки Каурисмаки, Вернер Херцог и Виктор Ерисe. Седмица по-късно на 14 август ще бъде показана и втората част от проекта, състоящ се от 10 минутни късометражни новели на известни режисьори – „Виолончелото”. Сред авторите в този филм са Бернардо Бертолучи, Жан Люк Годар, Иржи Менцел, Майкъл Радфорд, Ищван Сабо, Майк Фигис, Фолкер Шльондорф и Клер Дени.

Програмата за август ще завърши на 21-ви с индийската антология „Десет приказки”, включваща късометражни новели на утвърдени индийски режисьори като Санджай Гупта, Апурва Лакия и Хензал Мехта.

 

 

ПРОГРАМА

 

07.08 /четвъртък/ - 21.00ч.

 

Тромпетът / Ten Minutes Older: The Trumpet

Испания, Великобритания, Германия, Финландия, Китай, Холандия, 92 мин.

Режисьори: Вим Вендерс, Джим Джармуш, Чън Кайгъ, Спайк Лий, Аки Каурисмаки, Вернер Херцог, Виктор Ерисe

 

Проектът  „Тромпетът” включва седем новели на утвърдени  режисьори. Всеки един от тях представя своята история с продължителност 10 минути, като връзката между отделните новели е музикална тема,  в изпълнение на тромпет.

 

 


14.08 /четвъртък/ - 21.00ч.

 

Виолончелото / Ten Minutes Older: The Cello

Великобритания, Германия, Франция, 101 мин.

Режисьори: Бернардо Бертолучи, Жан Люк Годар, Иржи Менцел,

Майкъл Радфорд, Ищван Сабо, Майк Фигис, Фолкер Шльондорф,

Клер Дени

 

„Виолончелото” продължава идеята на „Тромпетът”, като музиката свързваща отделните новели се изпълнява на чело.

 


 

21.08 /четвъртък/ - 21.00ч.

 

Десет приказки / Dus Kahaniyaan

Индия, 2007, 115 мин.

Режисьори: Санджай Гупта, Рохит Рой, Хензал Мехта, Апурва Лакия, Мегна Гулзар, Джасмит Доди

 

Десет вълнуващи източни новели, обединени около идеята да бъдат събрани в един филм най-нашумелите имена в индийското кино, сред които носителят на наградата за най-добра мъжка роля от фестивала във Венеция  Насерудин Шах, любимката на Боливуд Шабана Азми, носителят на 2 награди за най-добър актьор от фестивала в Мумбай Санджай Дат , режисьорът Санджай Гупта, топ моделът Тарина Пател, както и две носителки на титлата „Мис Индия” – Танушри Дат и Неха Дхупиа.