15

15

България, 2008, 83 мин.

 

Режисьори: Драгомир Шолев, Надежда Косева, Стефан Командарев, Камен Донев, Валери Милев, Андрей Паунов, Иван Мудов, Стоян Радев, Иглика Трифонова, Димитър Коцев – Шошо, Касиел Ноа Ашер, Борис Мисирков и Георги Богданов, Милена Андонова, Борис Десподов       

 

Продуценти Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов

 

„15” е първият БГ омнибус филм: 15 кратки новели на 15 от най-известните български имена в областта на киното, театъра и съвременното изкуство, посветени на последните 15 години на нашия живот.

Проект на Мартичка Божилова, Борис Мисирков и Георги Богданов по покана на в-к „Капитал”.

 

 

1994 - ’94 завинаги

автори Борис Мисирков и Георги Богданов

по идея на Андрей Паунов

 

Какво се е променило и какво не за изминалите 15 години? Какво означава днес денят, в който България се изживя като едно сплотено цяло и който остана един от малкото героични моменти на прехода. Група приятели, изнесли телевизор пред блока на линиите, гледат запис на един стар мач. 2008 г. Привечер. София.


 

1995 - Влакът за София

Сценарист и режисьор Драгомир Шолев

Оператор Георги Андреев 

С участието на: Неда Морфова, Елена Матева, Йордан Биков, Валентин Гошев, Юрий Рахнев  

 Фестивали: Международен фестивал на късометражното кино Корби – Великобритания 2009

 

За много от нас животът е пътуване – в България през 1995 г. за много от нас той е пътуване към една дестинация. Под съпровода на тракането на колелата едно купе среща шест истории, обединени от една цел – и една надежда за късмет.

  

 

1996 - Омлет  

Режисьор Надежда Косева
Сценарист Георги Господинов
Оператор Антон Бакарски
С участието на Светла Цоцоркова
 
Награди:
 ФФ СЪНДАНС 2009 – Специална награда на журито

Конкурс Jameson за най-добър късометражен филм, Международен София Филм Фест 2009, Награда на публиката „Сребърна чайка”

Награда „Жените в киното и телевизията” за най-добър игрален късометражен филм от жена–режисьор – МФФ Expresion En Corto 2009

Най-добър късометражен филм – I-ви румънски МФФ 2009 


Три яйца в една сутрин през 1996 г. ни връщат назад във времето, когато пари беше равносилно на долари, хиперинфлацията достигаше нови и нови върхове, а хората се редяха на опашки дори за най-простичките си мечти.

Една жена се опитва да направи закуска на сина си в условия на криза.


 

1997 - Войната

Режисьор Стефан Командарев
Сценаристи Деян Енев и Стефан Командарев
по разказа на Деян Енев „Галилей”  
Оператор Красимир Андонов

С участието на Малин Кръстев и Николай Урумов

 Номинация Конкурс Jameson за най-добър късометражен филм, Международен София Филм Фест 2009

 

Кратък абсурден разказ за два паралелни свята, съществуващи по едно и също време в една и съща държава, които неочаквано се сблъскват през една студена зима за една цигара време.                    


 

1998 - Ladies and Gentlemen

Автор Камен Донев

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

В главната роля Камен Донев

Номинация Конкурс Jameson за най-добър късометражен филм, Международен София Филм Фест 2009

Фестивали: Фестивал на независимото късометражно кино - Виена 2009, Фестивал на късометражното кино – Болзано 2009   

 

1998. Белият дом? Елисейският дворец? Дворецът в Багдад? Или „Дондуков” 1? Пресбрифингът на един президент – отчет–равносметка за изминалата седмица, месец или година. По въпроса за импийчмънта, кризата с разоръжаването на Ирак, бомбардировките над посолствата от Ал Кайда, изсичането на първата евромонета, световното по футбол във Франция, допускането на оръжейни инспектори в Ирак и гей-признанието на Джордж Майкъл... Камен Донев в един сатиричен монолог–превъплъщение в събирателния образ на Президента.           

 

 

1999 - 666

Сценарист и режисьор Валери Милев

Оператор Мартин Чичов

С участието на: Китодар Тодоров, Аксиния Ченкова, Екатерина Станчева, Светослав Чернев, Константин Гацов

 

В края на 1999 г. чудовища се срещат не само в нискобюджетните американски филми, всяко счупено огледало е катаклизъм, а когато стрелките наближат 12, очите на миролюбивия продавач в кварталния магазин придобиват необичаен блясък.        

2000 - 2000: документална фантастика

Сценарист и режисьор Андрей Паунов
Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

С участието на: Валерия Вълчева, Валентин Вълчев, Бранко Вълчев 

 Фестивали: Фестивал на късометражното кино Worldwide 2009, ПИФАН Корея 2009, Cinefest 2009, ФФ Imagine Science 2009, Международен фестивал на научно-фантастичното и фентъзи кино SFF-rated Атина 2010

Как би изглеждала далечната бляскава 2000-на година през призмата на социалистическото общество? Как би изглеждал построеният комунизъм през очите на фантаста от миналото? Как ще живеят хората в светлото бъдеще? Един чернобял, целулоиден научно-фатастичен филм, произведен в ретростил, за един нов свят, в който човекът и роботът ръка за ръка ще градят един по-добър живот.

 


2001 - 09/ 11/ 2001

Автор Иван Мудов 

„През лятото на 2001 г. имах кемп до къмпинг „Градина” и през цялото време се разхождах с камера, включително и на 11 септември. По случайност съм запечатал първите реакции на около десетина приятели докато седяхме около една кола, слушайки еднственото достъпно радио.” 

 

 

2002 - In Memoriam

Стихове Христо Фотев
Сценарий и режисура Стоян Радев

С участието на Теодора Попова

 

През 2002г. на фона на най-различни повече или по-малко значими събития, един поет тихо приключи със скромния си живот и остана в едни от най-вълнуващите и незабравими слова, писани някога на български език.

Един кратък филм, който римува слово и визия в памет на поета Христо Фотев. В тези строфи има море и пристанища, и устни, и звезди, и пясък, и релси, и улици, и дървета, и слънце в прозорците... думи, думи, думи. Неговите думи.


 

2003 - Дълбоко виолетово

Сценарист и режисьор Иглика Трифонова

Оператор Радослав Спасов 

С участието на Десислава Иванова

 Фестивали: Emotion Pictures – Атина 2009

 

Деси не вижда и никога не е виждала. Стои срещу микрофона спокойна и концентрирана, докато клиентите на кръчмата ентусиазирано поръчват нови и нови парчета. Между две серии песни тя ни разказва какво обича, какво сънува, от какво се страхува, как „вижда” големите световни събития.

 
 

2004 - Вуду календар

Сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо

Оператор Красимир Андонов

С участието на: Орлин Карагьозов, Милена Маркова, Орлин Карагьозов младши

 

 Действията и на най-безразличните от нас понякога водят до неочаквани резултати. Падане на един настенен календар довежда до събития, които може да събудят интереса даже на семейство, застинало в панелния си бит под непрекъснатата хипноза на телевизионни канали.

 
2005 - Exit

Сценарист и режисьор Касиел Ноа Ашер

Оператори Борис Мисирков и Георги Богданов

С участието на: Рут Хазмонай, Зуи Хашмонай, Красимира Кузманова, Десислав Звънчаров, Даниел Рашев, Явор Веселинов  

 

Явният и тайният живот на една 60-годишна жена. Може би някога е работила като чиновник или медицинска сестра... или дори учител в по-горните класове. Цветните и черно-бели дни с нейния внук. Тя не остава на вечеря с преспиване при дъщеря си, тя не е нощен портиер в студентско общежитие... тя дори не гледа новините в 19:00... Защото в 19:00 тя приема специални гости... Визуално есе за търсенето на изхода. 

 

2006 - Аз съм българче

Автори Борис Мисирков и Георги Богданов

Фестивали: МФФ Котбус 2009, Международен фестивал на късометражното кино Корби – Великобритания 2009, Конференция на ЕС „Душата на Европа” 2010

 

- Освен от Македония, кандидатстват много българи и от Молдова, Румъния, Украйна, Западни покрайнини, как бихте определили това – връщане към корените или интерес към европейската перспектива?

- И едното, и другото. Навярно в една част от българите в тези и други страни преобладава зовът на родовия корен, а в друга – шепотът на европейската мечта. Уверен съм, че това е едно превъзходно съчетание. Ето нещо, на което можем само да се радваме.

 

Из интервю на вицепрезидентa Ангел Марин за Агенция "Фокус", 18-08-2006

 

2007 - Бяло зелено червено

Сценарист и режисьор Милена Андонова

Оператор Крум Родригес

 

Знамето символизира ценностите на българската държавност. Обект на национална гордост е фактът, че българско знаме никога не е пленявано в битка и никога не е било трофей. Една съвременна трилогия за трите цвята на българското знаме.

 

2008 - Толибу Дибу Даучю

Автор Борис Десподов  
Фестивали:
 Международен фестивал на независимото късометражно кино – Виена 2009, Фестивал на късометражното кино Worldwide 2009, МФФ Expresion En Corto 2009, Фестивал на документалното и късометражното кино Касел 2009, L’Alternativa 2009 

Раждането на първата международно известна българска поп звезда. Валентина Хасан, 29 г., от село Звезделина изпя „Кен Лии” на прослушване за българското издание на „Music Idol” и   няколко месеца по-късно изпълнението й е гледано от над 17 млн. души в интернет. „Кен Лии в интерпретацията на десетки фенове от цял свят, монтирани един след друг в паноптикум от лица на хора - от Япония до Америка - по стъпките на българския феномен.


Филмът е предоставен от:

АГИТПРОП                       

www.agitprop.bg/15