Френска класика


Внимавай отляво - Watch Your Left /1936/ - Франция, 12 мин., реж. Рене Клеман

Свежа комедия за боксьор, който се готви за предстоящия си мач. Живеещият наблизо Роже започва с интерес да следи движенията на спортиста. Един ден боксьорът няма с кого да тренира и решава да се пробва с безпомощния Роже.


Училище за пощальони - The School for Postmen /1947/ - Франция, 15 мин., реж. Жак Тати Мечтата на Франсоа, пощальон в дълбоката френска провинция, е да бъде толкова бърз, колкото пощальоните в Щатите, които са пример за него. Забавна комедия в традициите на ранните филми на Чарли Чаплин.

Герника - Guernica /1950/ - Франция, 13 мин,  реж. Ален Рене

Филмът е посветен на картината на Пикасо „Герника”. Платното представлява виждането на Пикасо за бомбардировката от 26 април 1937 година на мирното баско селище Герника, което германските съюзници на Франко в Гражданската война сриват със земята. Картината е ярък представител на кубизма и е нарисувана в черно-бяло с маслени бои.
Представянето - Presentation, or Charlotte and Her Steak /1960/ - Франция, 12 мин., реж.Ерик Ромер

Уолтър и Шарлот се разхождат в живописно швейцарско селце. Той решава да запознае Шарлот с Клара, с тайната мисъл да я накара да ревнува. Класически любовен триъгълник с фина комедийна нотка и очарователния Жан-Люк Годар в главната роля.


Одисей - Ulysse /1982/ - Франция, 22 мин., реж. Аньес Варда

В средата на 60-те Варда заснема една от най-известните си фотографии – гол мъж стои на плажа, до него си играе малко момче, а зад тях е трупът на мъртва коза. Името на малкото хлапе е Одисей и в този филм, режисьорката разказва неговата история.